miercuri, 11 ianuarie 2012

Un film la minut

         Am fost captivata aseara la tvr1 de filmul biografic al lui Peter Sellers. In alte conditii nu mi-ar fi atras atentia, dar ramasesem oarecum confuza saptamana trecuta cand l -am vazut pe actorul englez in "Petrecerea" .Atunci catalogasem pelicula ca ciudata si mersesem  grabnic la urmatorul film ales dupa criteriul premiilor. Filmul de aseara mi-a atras atentia prin imprevizibilitatea unui artist care nu numai ca facea filme amuzante prin anii'60 si "70, dar care avea o fire  si o fata atat de versatile incat aproape ca te speria. Catalogat de contemporanii sai ca savuros,amuzant fara efort, Sellers se confunda cu celebrul film "Pantera Roz"si cu nastrusnicul inspector Clouseau ,dar se pare ca toata viata a tanjit dupa un rol serios de drama pe care l-a obtinut in filmul" Un gradinar face cariera"  cu care a luat Oscarul.
          Filmul" Petrecerea ,"pe care vi-l recomand., ete o comedie neorealista , un adevarat film experimental , cu un scenariu de numai 63 de pagini , in care accentul e pus pe improvizatia actorilor. Sellers e un actor indian de mana a doua care e concediat de pe platourile de filmare unde a incurcat scenariul si a aruncat in aer decorurile si din greseala ajunge pe lista invitatilor intr-o megapetrecere in stil hollywoodian . Ceea ce urmeaza in cele 100 de minute este un joc de-a stangacia ,de-a impiedicatul si de-a creatul unor situatii incredibile care transforma casa sofisticata si  oaspetii rafinati  intr-un balci al desertaciunilor plin de spuma, pseudoconflicte  ,orgolii si un elefant pictat hippie .. .Odata ce creeaza si hiperbolizeaza aceasta nebunie ,eroul nostru ,Hrundi V.Bakshi  ,.paraseste grozavia intr-o masina cu trei roti.
        Pe langa jocul naivo-improvizator al lui Sellers, comicul de situatie e adus  si de majordomul beat la care par sa nu functioneze saturatia de alcool si atractia gravitationala si care completeaza aiuritor gagurile primului. Desi nu se cunosc, cei doi au contributii  substantiale la dezastrul final .Asezati langa ei fetele contrariate ale invitatilor  pusi  in  situatii ridicole si  snobismul arogant al amfitrionilor si o sa aveti spectacolul  complet al punerii in scena a tragicomediei umane.
       Vizionare placuta si...nu incercati asta acasa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu