sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Turist in Tara Oasului

         Am calatorit in vara in Maramuresul istoric.A fost o experienta interesanta pe care as fi vrut-o de mai lunga durata. Calatoria pana acolo a fost facuta noaptea asa ca nu pot relata niste peripetii feroviare nocturne inexistente ,dar ce bun a fost somnul pentru peregrinarile urmatoare! Localnicii sunt asa cum ii vedem si auzim la televizor :robusti,exasperant de calmi,cu fete rotunde, zambitoare ,indatoritori si serviabili,cu accentul acela specific cu care in parte m-am intors acasa .Nu sufar de patriotism local sau national, sunt constienta de avantajele nasterii in alta tara ,dar ,inexplicabil, am simtit pentru oamenii aceia un fior de apropiere,de toleranta si o permanenta redescoperire a romanismului .Locuitoare a unui oras de granita si iesita de cateva ori din tara prin diferite vami  n-ar trebui sa ma emotionez cand ajung la un punct nou de granita.Dar  cand ne-am apropiat de granita cu Ucraina si ni se aratau satele de romani de dincolo si ni se explica viata lor,apoi interdictiile de la granita pe care parca nu indrazneam s-o privesc .toate mi-au pus un nod in gat si m-au determinat ca spre sfarsitul zilei sa cant laolalta cu musafirii veniti de dincolo de granita celebrele cantece patriotice ardelenesti.
      Din mersul domol al autocarului am admirat satele de pe Mara si Iza cu cete de fete si mandri feciori,ele cu minunatele costume traditionale si batice multicolore ,ei ferchezuiti in costumele negre si sobre.Era duminica,satul intreg mergea la biserica.Nu va puteti inchipui spectacol mai frumos cu acesti oameni atat de inconstient histrionici in portul aratat,atat de curati ca tinuta si simbol.Adevarata vatra stramoseasca, nu demagogie politicianista!
     Ceea ce m-a surprins cu-adevarat a fost Cimitirul de la Sapanta. Punctul turistic obligatoriu s-a dovedit impresionant .Poate ca unii iau textele funerare din perspectiva comica,ele avand o oarecare forma lirico-sugubeata,dar dincolo de asta se simte tristetea sfasietoare a celor dusi,a celor ramasi,viata nedreapta ,sufletele rupte de familiile lor,un amestec de Miorita,Cioran,Grigorescu si bocet popular .In fata cimitirului am facut poze cu un grup de osence frumoase. Aflam de la ghid ca spatiul cimitirului e loc de socializare,de petire .Concluzionez batraneste:mortii cu mortii,vii cu vii!
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu