duminică, 5 februarie 2012

What's up,Doc?

       De ce-mi place serialul "Doctor House"?
       Pentru ca actorul care il interpreteaza pe protagonist e un frustrat fara pereche care  ma face sa ma rusinez mai putin de frustrarile mele  .In comparatie cu el  ,orice om" plecat putin de acasa" pare in regula. Dar sunt atat de umane reziduurile rautatii lui incat nu-l poti ocoli...
       Pentru ca bolile sau sindroamele pe care cei 4 doctori le vaneaza sunt atat de rare incat nu ma pot opri sa nu ma gandesc ca poate n-am nesansa sa dea peste mine un asemenea cataclism medical .Gandul ca bolile mele sunt tratabile deoarece sunt normale ma linisteste si ma determina sa ma uit detasata la serial.
       Pentru ca pacientii nu sunt tratati ca niste simple cazuri medicale ,ba chiar dr House si-a format un algoritm de investigatie ce presupune cunoasterea vietii intime a celui care zace inconstient pe patul de spital .Destul de perfid algoritm care il pune in dificultate pe bolnavul caruia i se cer amanunte despre calatorii ,amoruri ,dusmani ,caruia i se perchezitioneaza casa si i se transeaza trecutul .Toate acestea cu un scop nobil:pentru a fi salvat.
    Pentru ca dr House nu-si respecta pacientii pe care din start ii desconsidera si-i numeste mincinosi .Ei sunt cazuri medicale ce au rolul de a-l scoate pe el in evidenta, el si geniul lui pentru etalarea caruia nu precupeteste niciun efort. El stie de fapt ca , la capatul intregului spectacol de rautati ,intrebari indiscrete si replici acide ,il va salva pe bolnav ,.ca medicina e un teren al miracolelor gandite si din scurt.
    Pentru ca este incredibil momentul de revelatie care intra in acelasi algoritm al cercetarii, in care toate informatiile multe si incalcite prin sirul lung de diagnostice gresite si analize esuate  se regrupeaza miraculos avand ca stimul o replica  ,o imagine ,o tresarire de gest, o exclamatie...Atunci totul capata sens, durata , finalitate.
    Pentru ca ,dincolo de masca misogina ,dispretuitoare ,crispata ,uratita de propria durere fizica ,suspicioasa si aroganta ,se ascunde tot atata durere ca a pacientului,tot atata dorinta de afectiune reprimata totusi din mandrie si mizantropie.
   Pentru ca replicile protagonistului sunt memorabile ,razi dar iei aminte ,pentru ca aduce pe toti de langa el cu picioarele pe pamant la o meserie unde n-ai voie sa visezi decat in favoarea pacientului . Si toti invataceii lui isi insusesc acesta lectie de viata si in exterior vor vedea ca House a avut dreptate.
    Pentru ca House e om nu supererou ,e  generos in egoismul lui daruind viata, iar orice pacient ar da orice sa auda vocea lui haraita si croncanitoare  spunand ca e salvat...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu