sâmbătă, 4 februarie 2012

Intalnirea ca miracol sau ca necesitate

        Se spune ca in viata sunt foarte importante intalnirile pe care ai norocul (sau ghinionul )sa le ai.
        Aud destul de des oameni care spun "intalnirea cu cutare persoana sau cutare carte m-a marcat pentru toata viata",,cred ca e chiar la moda sa spui asta ca sa dovedesti ce persoane minunate si importante ai cunoscut si ce lecturi elitiste ai pe lista,.N-am intalnit pe nimeni care sa spuna ca "O scrisoare pierduta "i-a schimbat viata dar e mai de bonton sa vorbesti despre Marquez ,Papinni ,Cioran ,Mann..Pana si Mutu,(fotbalistul),se lauda ca citeste Eminescu.
        De asemenea n-am auzit pe nimeni sa spuna ca din cauza intalnirii cu nu stiu ce personalitate a inceput sa-si bata sistematic nevasta deoarece nu se mai incadra in tiparul lui de feminitate.
        Cred ca intalnirile avute nu te marcheaza definitiv, ci temporar.,E,posibil ca o experienta de acest fel sa-ti schimbe o atitudine,un gest gresit ,o prejudecata,,dar influenta este minima.Suntem produsul tuturor factorilor ce deriva din mediul social, scolar,,familial si ereditar.Ca sa nu mai punem la socoteala autoeducatia.
       Cineva imi zicea mai in gluma, mai in serios ca  poate cumva am distrus sau coordonat gresit niste destine ale unor elevi care au imbratisat aceeasi meserie ca a mea. Ca  ,daca nu eram eu sa-i duc pe la diferite concursuri unde au cunoscut succese, poate ca soarta lor era alta (mai buna) .Intalnindu-ma cu multi dintre ei ,am strecurat si intrebarea cu pricina: "ai fi ales altceva ,crezi ca ai fi fost mai bun in altceva?" .Raspunsul a fost acelasi: "Imitatia a fost mica,mai degraba am fost luminati in ceea ce vrem sa facem, altfel eram nesiguri pe noi si nu stiam ce talente avem".
      Cred ca la fel se intampla si in ceea ce priveste intalnirile .Oamenii care ne apar in cale sau cu care ne intersectam la un moment dat sunt resorturile ce scot din noi putere ,forta ,imaginatie, ei ne inspira ,ne calauzesc o bucata de drum cat timp noi devenim puternici, dupa care parcurgem singuri restul vietii (cu un album de poze si nume ca stimul).
     Si mai cred ca acelasi rost il au si cartile-amuleta .Acolo ne regasim ca tot,acolo e cineva care spune mai bine decat noi ce simtim ,ce credem ,incotro s-o luam si de ce ,personajele cu care ne identificam sunt eul nostru multiplicat si redescoperit la nesfarsit.
    De-asta e omul un animal social si de-asta isi face tovaras de drum cartea. La nivel macro viata te duce langa oameni celebri ,puternici ,stapanii zilei ,langa invatati si intelepti .De la fiecare iei cate ceva constient sau nu ,bun sau rau. La nivel micro ii ai pe cei apropiati tie care iti sunt si modele si antimodele ,repere morale dar si pretexte de dispret ,prieteni si dusmani.
    Tu esti suma tuturor .Alegi sa-i consideri pe unii modele , pe ceilalti ii ignori.Cam nedreapta e viata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu